UmeLogo UmeLogo
Unió Muntanyenca Eramprunyà
Unió Muntanyenca Eramprunyà

Què són les galetes de sessió

Les galetes (cookies), en l'argot d'Internet, són petites peces d'informació creades pels navegadors d'Internet que poden ser passades als servidors de pàgines web o emmagatzemades en el dispositiu on està instal·lat el navegador. Els navegadors creen galetes quan carreguen pàgines web que porten la petició de crear-les.

Hi ha diferents tipus de galetes. En aquest punt només ens interessa distingir entre dos grans grups, les galetes permanents i les galetes de sessió.

Les galetes permanents s'utilitzen, grosso modo, per emmagatzemar informació sobre els hàbits de navegació i les preferències de configuració de les persones que visiten un lloc web. La intenció pot anar des de millorar l'experiència de navegació dels seus visitants quan tornin al web, fins a estudiar els seus interessos i presentar els anuncis d'allò que més els hi pugui atreure.

La normativa legal determina que els llocs web que volen emmagatzemar galetes permanents, abans de crear-les, han de demanar permís explícit a la persona que accedeix al web.

Les galetes de sessió s'utilitzen per emmagatzemar un identificador temporal, conegut en PHP (el llenguatge de programació que fem servir) com SID (identificador de sessió). Per entrar a l'espai personal ens hem d'identificar amb un codi i una contrasenya. Si podem entrar, PHP crea un SID. Cada vegada que volem veure una pàgina de l'Espai personal, PHP cerca el SID per saber si estem connectats. Si existeix el SID, PHP ensenyarà el contingut de la pàgina, i si no existeix ensenyarà un missatge d'error. Les galetes de sessió són, doncs, un recurs tècnic necessari en determinades circumstàncies. El SID s'esborra quan cliquem en 'Tancar la sessió' a l'Espai Personal, o quan passa un cert temps d'inactivitat (obrim una sessió i marxem a fer un cafè), o quan tanquem el navegador.

La normativa legal exclou les galetes de sessió de l'exigència de demanar permís per ser creades

09.03.2021